Book

20.10.2017


Restauracje we Wrocławiu – Hotel Europejski przedstawia najlepsze restauracje w samym rynku Wrocławia!



Restauracje we Wrocławiu, łącznie z tymi w budynkach hoteli, to właściwie temat rzeka – jedne lokale się zamykają, aby na ich miejscu niczym grzyby po deszczu wyrosły następne. Jest ich tak wiele, że wybór odpowiedniego miejsca na obiad stanowi czasem nie lada wyzwanie. Aby ułatwić podjęcie decyzji, prezentujemy trzy zupełnie różne punkty na mapie Wrocławia, w których posiłek będzie prawdziwą przyjemnością: od wykwintnej restauracji utrzymanej w atmosferze epoki oświecenia poprzez pełen tradycji lokal o szerokim wyborze dań kuchni polskiej aż do bistro szybkiej obsługi, gdzie można najeść się bardzo niewielkim kosztem. Do tego – na deser – charakterystyka najstarszej kawiarni we Wrocławiu.

Spis treści:
Galicja
Europejska
Bistro Station
Kawiarnia Europejska

Restauracja Galicja – eleganckie miejsce z ogródkiem w ścisłym centrum Wrocławia, w budynku Hotelu Polonia

Restauracja Galicja to miejsce w samym centrum Wrocławia, gdzie wciąż panuje niesamowita atmosfera epoki oświecenia. Wystrojem wnętrza oraz serwowanym menu restauracja nawiązuje do historycznych terenów Galicji, czyli dawnego zaboru austriackiego. Przygotowywane tu potrawy wzorowane są na dawnej kuchni pogranicza, gdzie polskie specjały mieszały się z ukraińskimi i austriackimi przepisami. Nie zabrakło również żydowskich, węgierskich i niemieckich wpływów kulinarnych. Słowem – kuchnia galicyjska na najwyższym poziomie. Na podstawie najlepszej jakości składników powstają wykwintne i eleganckie dania, które gotowe są nasycić nawet największy apetyt.

Elegancki lokal usytuowany jest wewnątrz zabytkowej kamienicy znajdującej się przy ulicy Piłsudskiego 66. Zajmuje dwa poziomy utrzymane w stylowej, nawiązującej do epoki aranżacji. Restaurację licznie odwiedzają rodziny z dziećmi oraz osoby prowadzące spotkania biznesowe. Nie brakuje tu również turystów i cudzoziemców, którzy szukają we Wrocławiu smacznej kuchni polskiej.

Szefem kuchni jest Adam Wojsa, który swoim gościom poleca przede wszystkim tradycyjne dania galicyjskie, jak pierogi z gęsiny w sosie ze szpinaku i estragonu czy też słynną “Wołowinę z rondla Galów” w postaci duszonych polików wołowych podawanych z warzywami i sosem na bazie świeżego chrzanu. Smakosze skusić się mogą na “Przysmak z cesarskiego stołu”, czyli królicze skoki duszone w śmietanie, podawane z maślanymi ziemniakami oraz bukietem warzyw lub faszerowane kacze udko z sosem wiśniowo-karmelowym.

Restauracja Galicja dysponuje klimatycznym ogródkiem tarasowym, gdzie można odpocząć podczas ciepłych dni i odciąć się od miejskiego gwaru. Na gości czeka także klimatyzowana, przestronna sala jadalna z miejscem na organizację wszelkich imprez okolicznościowych, jak wesela, komunie, chrzciny czy przyjęcia urodzinowe. Lokal zapewnia profesjonalny catering. Zmotoryzowani goście restauracji znajdą tu także strzeżony parking. W restauracji możliwe jest płacenie zarówno gotówką, jak i kartą kredytową.

Restauracja Galicja we Wrocławiu

Menu Restauracji Galicyjskiej – tradycyjne dania kuchni pogranicza

Choć lwią część menu stanowią specjały rodem z epoki oświecenia, kucharze Restauracji Galicyjskiej nie zapomnieli także o dzieciach, wegetarianach oraz osobach poszukujących tradycyjnych, polskich posiłków. Oto przykładowe potrawy wraz z cenami:

Przystawki na zimno:

Kozina szlachty Galicyjskiej:
Pieczony burak przekładany kozim serem. Podawany na sałatach w postaci rukoli i roszponki z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego.
Cena: 18 zł

Królestwo staropolskiej kuchni
Siekane polędwiczki wołowe z surowym żółtkiem, masłem i dodatkami
Cena: 28 zł

Przystawki na gorąco:

Róże z ogrodu Sisi
Cukiniowe placki podawane z różyczkami z wędzonego łososia i kwaśną śmietaną
Cena: 16 zł

Trojaki Galicyjskie
Danie szefa kuchni Restauracji Galicyjskiej. Owinięta w bekon, grillowana wątróbka podana na plasterkach pomidora. Z dodatkiem szpinaku i cebuli.
Cena: 26 zł

Zupy:

Bacówka
Żurek podhalańskich chłopów z dodatkiem ziemniaków i cebuli
Cena: 11 zł

Staropolski przysmak
Tradycyjne danie kuchni polskiej w postaci gęstego bulionu z dodatkiem kołdunów i czosnku.
Cena: 12 zł

Sałatki:

Sałatka Szefa Kuchni
Panierowany bakłażan, pomidory i miks sałat. Do tego świeże warzywa oraz sos vinegrette.
Cena: 20 zł

Sałatka z krewetkami
Krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku w kruchym cieście. Do tego świeże warzywa i sos balsamiczny.
Cena: 35 zł

Przysmaki kuchni galicyjskiej:

Grillowana polędwica wołowa
Polędwiczka serwowana na boczniakach. Z dodatkiem śmietany, i opiekanych ziemniaczków faszerowanych cukinią.
Cena: 65 zł

Faszerowane kacze udko
Kacze udo faszerowane mięsem. Podawane z kluskami śląskimi, kulkowanymi burakami oraz sosem wiśniowo-karmelowym.

Dania z wołowiny:

Kociołek celtycki
Jednogarnkowa potrawka na bazie cielęciny, leśnych grzybów oraz pieczarek. Wzbogacona o kluski śląskie oraz buraczaną sałatkę.
Cena: 32 zł

Kresowy stek
Grillowany stek z antrykotu. Dodatkowo ziemniaczane puree oraz bakłażanowe roladki z odrobiną szpinaku.
Cena: 45 zł

Dania z drobiu i wieprzowiny:

Indyk z patelni
Faszerowana pierś z indyka. W środku fasola szparagowa oraz ser feta. Podawana z frytkami i wiosenną sałatką.
Cena: 36 zł

Schab słusznej wagi
Panierowany kotlet schabowy. Podawany z zasmażaną kapustą, mizerią i frytkami.
Cena: 32 zł

Dania rybne:

Duet filetowanych ryb
Łosoś w otoczce z sandacza i bekonu. Dodatkowo liście szpinaku oraz ziemniaczana rozeta.
Cena: 42 zł

Mazurski szczupak
Smażony szczupak w dwóch kawałkach. Do tego boczniaki, frytki i świeża sałata.
Cena: 38 zł

Dania jarskie:

Pierogi ruskie
Pierogi serwowane ze smażoną cebulką.
Cena: 20 zł

Biszkoptowy omlet
Omlet ze szpinakiem bądź warzywami, zapiekany z dodatkiem parmezanu i pieczarek.
Cena: 26 zł

Desery:

Sernik wiedeński
Sernik podany z sosem czekoladowym oraz bitą śmietaną.
Cena: 12 zł

Strudel jabłkowy
Ciasto podawane na ciepło z dodatkiem porcji waniliowych lodów.

Godziny otwarcia Restauracji Galicja

Od poniedziałku do soboty:
7.00 – 10.00
12.00 – 21.00

Niedziela:
7.00 – 10.00
12.00 – 19.00

Restauracja Europejska na rynku we Wrocławiu, czyli dobra restauracja z tradycyjną polską kuchnią. Hotel Europejski zaprasza na wyborny schab!

Restauracja Europejska to miejsce o niezwykłym charakterze, gdzie serwowane są zarówno przysmaki kuchni międzynarodowej, jak i tradycyjne polskie specjały tworzone z najwyższej jakości regionalnych składników. Do dyspozycji gości pozostaje również bogata kolekcja win i innych alkoholi z najróżniejszych regionów świata. Stylowy wystrój wnętrza uzupełniony jest o podkreślającą atmosferę muzykę, która stanowi idealną przeciwwagę dla miejskiego zgiełku.

Utrzymana w wiedeńskim stylu, pięknie zaaranżowana sala jadalna może pomieścić do 70 miejsc siedzących. Restauracja Europejska stanowi część Hotelu Europejskiego, posiada jednak osobne wejście, dlatego jej wykwintnymi daniami cieszyć mogą się zarówno miejscowi, hotelowi goście, jak i przechodzący nieopodal turyści. Lokal organizuje imprezy okolicznościowe w postaci komunii, chrzcin czy też bankietów pracowniczych. Dysponuje własnym, profesjonalnym cateringiem. W razie potrzeby nieopodal restauracji znajdują się także sale konferencyjne idealnie nadające się na wszelkie szkolenia i spotkania biznesowe.

Restauracja Europejska we Wrocławiu to idealne miejsce na wartościowy posiłek

Restauracja Europejska zajmuje się także przygotowywaniem śniadań dla gości hotelowych. Posiłki w formie samoobsługowego bufetu podawane są codziennie w godzinach 6:30 – 10:00. W skład pełnowartościowego śniadania wchodzą między innymi:

różnorodne pieczywo – jasne, ciemne, chrupkie, ryżowe,  pełnoziarniste, chleb i bułki,
sery – topiony, twarogowy, żółty,
wędliny w trzech rodzajach,
własnego wyrobu pasztet,
jajecznica,
smażona kiełbasa, parówki,
warzywa  na parze,
świeże owoce,
kawa, herbata, woda, soki i inne napoje,
racuszki, naleśniki i placki,
ciasta własnej roboty.

Lokal znajduje się przy ulicy Piłsudskiego 88. Poza niezwykle atrakcyjną ofertą śniadaniową odwiedzających mogą skusić również smaczne obiady oraz ciekawe kompozycje lunchowe. Oto przykładowe zestawy obiadowe:

I danie: zupa fasolowa,
II danie: filet z kurczaka po parysku,
Dodatki: ziemniaki, surówka z marchwi i jabłek

I danie: zupa pieczarkowa z makaronem
II danie: schab zapiekany z pomidorem i serem
Dodatki: ziemniaki, surówka z białej kapusty

I danie: krem brokułowy z grzankami
II danie: pieczone udko z kurczaka
Dodatki: ziemniaki, gotowana marchewka

Na gości restauracji czeka prywatny, strzeżony parking, a także możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc. Lokal dysponuje także menu odpowiednim dla dzieci oraz wegetarian.

Szukasz niedrogiego, dobrego jedzenia we Wrocławiu? Odwiedź stare miasto, wstąp do Hotelu Piast i poznaj restaurację Bistro Station!

Bistro Station to restauracja w typie samoobsługowego bistro, gdzie samodzielnie nakłada się posiłki na talerz. Miejsce oferuje niezwykle bogatą ofertę serwowanych specjałów, tworzonych wyłącznie na bazie świeżych produktów pochodzących od zaufanych dostawców. Lokal oferuje możliwość zjedzenia na miejscu bądź zabrania posiłku na wynos, czemu służą specjalne, termiczne pojemniki.

Mottem Bistro Station jest “Smakuj życie razem z nami” – i jest co smakować, gdyż lokal codziennie oferuje kilkanaście wariantów potraw, spośród których można skomponować dowolny posiłek na wagę. W ostatnią godzinę pracy restauracji (czyli po wybiciu 19:00) obowiązuje jedynie 50% ceny!

Lokal mieści się dokładnie naprzeciwko Dworca Głównego PKP, przy ulicy Piłsudskiego 98. W godzinach 7:00-10:00, w znajdującej się na szóstym piętrze sali serwowane są śniadania dla gości hotelu Piast. Następnie w godzinach 11:00-20:00 odbywa się regularna praca Bistro. W razie potrzeby obsługa oferuje organizację imprez okolicznościowych, takich jak komunie, chrzest czy przyjęcie urodzinowe. Sala bistro jest w stanie zaoferować maksymalnie 55 miejsc siedzących.

W ofercie Bistro znajdują się makarony, sałatki, dania z ryb, warzywa, potrawy mięsne i wegetariańskie. Znajdziemy tu żeberka w sosie, łazanki z kapustą, pierogi, zapiekanki, tradycyjne polskie potrawy w postaci gołąbków, gulaszu i krokietów oraz bukiety świeżych surówek. Nie mniejszą popularnością cieszą się desery – w Bistro zamówić można ciasta własnego wypieku, naleśniki w różnych wersjach smakowych, racuchy, strudle oraz owocowe sałatki. Do tego gorące i zimne napoje, kawa, herbata, koktajle owocowe oraz alkohol w postaci piwa i różnorodnych gatunków domowego wina.

Catering w Bistro Station we Wrocławiu

Odwiedziłeś najlepsze restauracje we Wrocławiu? Czas na deser w okolicach rynku! Zajrzyj do Hotelu Europejskiego i wypij kawę w Kawiarni Europejskiej!

A jeśli po posiłku pora na relaks i kawę, nie ma lepszego miejsca niż najstarsza kawiarnia we Wrocławiu! Odwiedź Kawiarnię Europejską i zanurz się w magicznej, wiedeńskiej atmosferze. Przyjrzyj się niezwykłemu wystrojowi wnętrza, który obejmuje zarówno barwne, ozdobne witraże, bogato zdobione krzesła, marmurowe blaty stołów, rozwieszone na ścianach klasyczne malarstwo a następnie skosztuj przepysznej kawy serwowanej w porcelanowej zastawie. To miejsce przenosi swoich gości w eleganckie wiedeńskie uliczki, gdzie kwitnie życie towarzyskie i na każdym kroku spotkać można wędrownych artystów.

Kawiarnia Europejska to elegancki lokal, w którym wysoką wagę przykłada się do tradycji. Tu nikt nie ściga się z trendami, zapewniając spokojną przystań do rozmyślań w samym centrum Wrocławia. Kawiarnia cieszy się ogromną popularnością wśród rodzin z dziećmi oraz jako miejsce biznesowych spotkań.

Historia najstarszej kawiarni we Wrocławiu sięga przełomu XIX i XX wieku, kiedy budynek mieszczący się przy ulicy Piłsudskiego 88 z funkcji mieszkalnej zyskał funkcję hotelową. Wówczas znajdujące się na parterze pokoje mieszkalne zamieniono na pomieszczenia służące za restaurację i bufet. Niedługo później ustąpiły one eleganckiej kawiarni, którą sklasyfikowano jako lokal pierwszej kategorii.

Mieszcząca się w budynku o ponad 150-letniej historii Kawiarnia Europejska nieustannie przyciąga kolejne pokolenia Wrocławian, stanowiąc stały punkt na gastronomicznej mapie miasta. Za atmosferę leniwego spokoju uwielbiają ją dorośli, za niezrównane desery lodowe kochają ją dzieci. Dzięki rozkładowi mebli, który umożliwia zapewnienie odwiedzającym niezakłóconą przestrzeń do rozmowy, miejsce to jest chętnie wybierane przez pary i grupy znajomych.

Kawiarnia dysponuje dostępem do szybkiego internetu bezprzewodowego, dlatego stanowić może także miejsce do niezakłóconej pracy, pozwalając na skupienie i dostarczając odwiedzającym pozytywnej energii.

Menu i ceny w Kawiarni Europejskiej we Wrocławiu

Kawiarnia Europejska oferuje szeroki wybór kawy, herbaty oraz pieczołowicie przygotowywanych deserów. Przy niezwykłej jakości wyrobów lokal zakłada niewygórowane ceny, co jest kolejnym powodem, dla którego kawiarnia jest niezwykle popularnym miejscem spotkań. Oto lista przykładowych pozycji z menu wraz z ich cenami:

Kawa:

Espresso na podwójnej porcji: 5 zł,
Espresso macchiato (klasyczne espresso z mleczną pianką): 6 zł,
Americano (duża kawa w wersji czarnej lub z mlekiem): 6 zł,
Irish coffee (czarna i mocna kawa z dodatkiem whisky Jameson): 15 zł,
Kawa po wiedeńsku (czarna kawa z bitą śmietaną): 8 zł,
Kawa mrożona (czarna kawa z lodami, mlekiem i bitą śmietaną): 12 zł.

Herbata:

Do dyspozycji gości pozostaje bogaty wybór herbat o najróżniejszych aromatach, między innymi: Rooibos Orange, Peppermint, Fruit Berries, Milk Oolong, Darjeeling, Assam czy Earl Grey.

Herbata w saszetkach zaparzana w filiżance: 5 zł,
Herbata w saszetkach zaparzana w dzbanku: 8 zł,
Herbata liściasta zaparzana w dzbanku: 10 zł,
Herbata mrożona: 10 zł.

Ciasta i desery:

Każdego dnia w Kawiarni Europejskiej wypiekane i przygotowywane są przepyszne ciasta na podstawie klasycznych receptur i z wykorzystaniem naturalnych, regionalnych składników. Na miejscu można dostać wciąż ciepłe maślane croissanty czy rogaliki czekoladowe. Oto przykładowe desery wraz z ich cenami:

Szarlotka Europejska: 11 zł,
Domowy sernik: 7 zł,
Tarta z malinami: 11 zł.

Koktajle:

Koktajl czekoladowo-bananowy (lody czekoladowe, syrop bananowy oraz mleko): 14 zł,
Koktajl jagodowo-truskawkowy (lody jaogdowe, syrop truskawkowy oraz mleko): 14 zł,
Bezalkoholowe mojito (limonka, syrop, mięta, cukier trzcinowy): 13 zł.

Drinki:

Black Russian (kahlua, biała wódka): 12 zł,
Tequila Sunrise (tequila, grenadyna, sok pomarańczowy): 16 zł,
Blue Lagoon (biała wódka, 7up, blue curacao): 14 zł,
Flamingo (syrop brzoskwiniowy, gin, sok z limonki): 16 zł.

Alkohole:

Podane ceny obejmują 40 ml porcji alkoholu, chyba, że podane zostało inaczej:

Johnie Walker Red Label: 10 zł,
Jack Daniel’s: 12 zł,
Talisman Finest Whisky Blended: 11 zł,
Cognac ABK 6 VS: 17 zł,
Martini Bianco (100 ml): 10 zł,
Campari: 13 zł,
Malibu: 11 zł.

Wino:

Cava semi Seco
musujące wino o aromacie świeżych owoców. Lekko słodkie i orzeźwiające, z delikatnymi bąbelkami.
Cena za butelkę: 61,50 zł

Mistella la Cartuja
słodkie wino o błyszczącym, złotym kolorze. Owocowy aromat, słodki posmak winogron.
Cena za lampkę: 10 zł
Cena za butelkę: 61,50

Colon Chardonnay
Żółtozielonkawe wino o złożonym smaku i aromacie przywodzącym na myśl gruszki i banany.
Cena za butelkę: 34 zł

Raven Carmenere
Wytrawne czerwone wino o głębokiej barwie. Aromaty czerwonych owoców i przypraw, wyraźne w smaku.
Cena za lampkę: 12 zł
Cena za butelkę: 50 zł

Published by: Adriana Siess