Rezerwuj

14.11.2023


Poznaj Wrocław z perspektywy lokalnej kuchni



Do odkrywania świata służy nam pięć zmysłów. Wszystkie mogą przydać się również podczas podróży. Choć najważniejszą rolę odgrywa wzrok, nie zaszkodzi otworzyć się również na inne bodźce. Szczególnie interesujące wydaje się poznawania nowego otoczenia przy pomocy doznań smakowych. Oprócz szeroko pojętej kuchni polskiej warto również zwrócić uwagę na lokalne specjały, których na próżno szukać w innych regionach kraju.

Kuchnia wrocławska charakteryzuje się dość zróżnicowanym spectrum smaków i aromatów. Nie brakuje tutaj wpływów niemieckich wynikających z miejskiej historii. W jadłospisie pojawiają się również potrawy, które mogą dość jednoznacznie kojarzyć się z przysmakami Górnego Śląska. Z drugiej strony należy też spodziewać się dość nieoczekiwanych pozycji pod postacią ryb, które zazwyczaj jednak bywają domeną regionów nadmorskich. Przekonaj się jak wakacje we Wrocławiu mogą być urozmaicone lokalnymi pysznościami.

Żurek śląski

Zupy w dużej mierze stanowią o wyjątkowym charakterze kuchni polskiej. Jeszcze większego kolorytu dodaje fakt, że każdą z kultowych propozycji można poznać w różnych odsłonach. W rezultacie żurek zamawiany na północy czy wschodzie będzie inny od tego serwowanego na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu możesz spodziewać się, że podstawą kompozycji jest zakwas żytni. Do niego dodawane są rozmaite wędliny takie jak biała kiełbasa. W ramach urozmaicenia pojawi się również czosnek, majeranek, a nawet grzyby. Ukoronowanie całości stanowi jajko na twardo.

Kluski wrocławskie

Tej pozycji nie mogło zabraknąć w lokalnej kuchni. Miłość Wrocławian do klusek została wyrażona poprzez różne akcenty lokalnej architektury. Możesz podziwiać chociażby Bramę Kluskową na terenie Ostrowa Tumskiego. Sekret potrawy tkwi we wprawnym wykorzystaniu pieczywa. Każda kluska zostaje nafaszerowana kilkoma drobnymi grzankami, które zostały uprzednio usmażone.

Bigos wrocławski

Bigos jest doskonale znany we wszystkich regionach Polski. W wielu domach stanowi on nieodłączny element celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Podczas wizyty we Wrocławiu możesz poznać nieco inne oblicze tej tradycyjnej potrawy. Podstawą kompozycji jest czerwona kapusta oraz różne partie mięsa wieprzowego. W tym przypadku jednak diabeł tkwi w szczegółach. To detale decydują o tym, że danie we wrocławskim wydaniu jest unikatowe. Sekret polega na dodaniu jabłek, rodzynek oraz czerwonego wina. Dzięki temu całość zyskuje nietuzinkowy smak oraz aromat, którego na próżno szukać w innych zakątkach kraju.

Śląskie niebo

Nazwa rozbudza nadzieję oraz podsyca apetyt i to zdecydowanie nie na darmo. Gwoździem programu jest tutaj mięso wieprzowe podawane w wydaniu wędzonym bądź gotowanym. Nieodłącznym elementem dania jest nieoczywisty, acz doskonale pasujący do kompozycji sos z suszonych owoców. Może on składać się z akcentów śliwkowych, gruszkowych czy też jabłkowych. Mięso może być podawane z kluskami śląskimi.

Karp milicki

Milicz to nieduże miasto oddalone o godzinę drogi samochodem na północ od Wrocławia. W pobliżu miejscowości znajdują się liczne jeziora i stawy tworzące osławioną Dolinę Baryczy. Tam poławiane są karpie, które regularnie goszczą na dolnośląskich stołach. O wyjątkowym charakterze potrawy stanowi jej farsz. Składa się on z pietruszki, cebuli oraz bułki zanurzonej w mleku. Ryba zostaje oczyszczona z ości. Do gotowania wykorzystywany jest wywar warzywny.

Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Po obfitym obiedzie przychodzi pora na podwieczorek. Deserowym specjałem we Wrocławiu jest właśnie ciasto drożdżowe. Nie różni się ono znacząco od tych przyrządzanych w innych regionach Polski. Kluczowym wyróżnikiem jest jednak cynamonowa kruszonka. To ona odmienia oblicze deseru i sprawia, że jest jedyne w swoim rodzaju. Przy zamawianiu dania głównego warto mieć na uwadze, by zostawić sobie odrobinę miejsca na skosztowanie tego słodkiego specjału.

Hotel w centrum Wrocławia z łatwym dostępem do oferty gastronomicznej

Zanim wyruszysz na spotkanie specjałom lokalnej kuchni, warto znaleźć zakwaterowanie z dobrą lokalizacją. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się Hotel Europejski Wrocław. Wewnątrz możesz znaleźć restaurację, w której skosztujesz różnorodnych potraw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby otworzyć się również na propozycje dostępne w licznych restauracjach zlokalizowanych nieopodal. Hotel Europejski usytuowany jest przy ulicy Piłsudskiego. To jedna z głównych miejskich arterii, skupiająca wokół siebie liczne lokale gastronomiczne. https://europejskiwroclaw.pl/blog/rynek-wroclaw/ oddalony jest zaledwie o 20 minut spacerem. Tam znajdziesz szeroką gamę restauracji. Warto również odkrywać walory lokalnej gastronomii na Ostrowie Tumskim. Pyszne dania będą smakować jeszcze lepiej w tak malowniczej scenerii. Wiele ciekawych propozycji możesz znaleźć również w pobliżu Parku Szczytnickiego, gdzie znajduje się chociażby Hala Stulecia oraz https://europejskiwroclaw.pl/blog/ogrod-japonski-wroclaw/. Hotel przy Dworcu Głównym we Wrocławiu zapewni Ci dogodny dostęp do wszystkich https://europejskiwroclaw.pl/blog/zwiedzanie-wroclawia/. Możesz z powodzeniem przemieszczać się przy pomocy samochodu albo komunikacji publicznej.